האם העתיד של עבודה מהבית ומרחוק כבר כאן, ושטח המשרד הפיזי הופך להיות משהו של העבר? האם מגזר הנדל"ן המניב שהתמקד בשטחי מסחר-משרדי הופך מבוננזה לתחום מסוכן.
בהחלט נראה שכן, ומגפת הקורונה העולמית שינתה מגמות והאיצה תהליכים באופן דרמטי.
עם הטלת הסגר - בישראל ובעולם - על האוכלוסייה, נוצרה תופעה של מעבר עובדים לעבודה מרחוק בכלל ומהבית בפרט. אולם ואם אפשר היה לשער כי אם הסרת הסגר, יחזרו גם העובדים למשרדים הפיזים - הרי שנראה כי המציאות שונה.
מעבר קבועה לעבודה מרחוק
בפועל ובעיקר במגזרים שהיו ערוכים לכך כמעט באופן טבעי - פיננסים, היי טק וטכנולוגיה ועוד, עובדים רבים הונחו להשאר לעבוד מהבית לפחות לתקופה נוספת ועד להתבהרות העתיד הבריאותי-כלכלי ובגופים עסקיים מסויימים אף התקבלה החלטה לאמץ שיטת עבודה זו לטווח ארוך.
כבר בתחילת מאי, הכריז מנכ"ל טוויטר - הרשת החברתית - כי עובדיו יכולים להשאר לעבוד מהבית ומעתה ועד עולם (Businessinsider 12/5/20). למעשה, הוא אף הרחיב והבהיר כי אופיו של כוח העבודה הוא כזה שצורת עבודה כזו רק תחזק את יכולת הגיוס שלו מבחינת טוויטר:
"As we look forward, we're reaching a talent pool that expects a lot more remote work ... We should be building our company around that".
הוא אף הרחיב והודיע כי יקצה 1,000$ לכיסוי הוצאות העבודה מהבית לעובד (מגזין Pepole), וכך ביסס את האסטרטגיה העסקית.
לטוויטר הצטרפו חברות טכנולוגיה בינלאומיות נוספות כמו גוגל ומיקרוסופט אך באחוזים נמוכים מסך העובדים ועד כ-30% (Businessinsider 27/5/20). מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, הצטרף למגמה והודיע לקראת סוף מאי כי "50% מעובדי החברה יוכלו לעבוד מרחוק\מהבית בחמש עד עשר השנים הבאות". אם כי בפייסבוק הציגו יעדים מוגבלים יותר ומבחינת החלק היחסי של העובדים להם יתאפשר לעבוד מרחוק ובנוסף הסביר כי המשכורת שלהם תותאם למציאות החדשה: "נתאים את משכורתכם למיקומכם בנקודת הזמן ההיא ... יהיו השלכות חמורות לעובדים שלא יהיו כנים בנוגע לזה" (גלובס, 23/5/20).
יוצאת דופן, אך דומה - היא חברת אמזון השולטת בסחר האלקטרוני העולמי. מצד אחד עובדי המשרד שלה ממשיכים לעבוד מהבית, ומצד שני היא גייסה מאות אלפי עובדי מחסן חדשים ובהתאם לצמיחה הגדולה בעסקיה.
גם בישראל, מגזרים שלמים בוחרים להשאיר את העובדים בבית לעבודה מרחוק. למשל בענף הבנקאות, "כדי לצמצם סיכונים ולהבטיח המשכיות עסקית ישנם עובדים רבים שעובדים מהבית וישנם עובדים שעובדים ברוטציות או מאתרים שונים תוך שימת דגש על מתן שירותים ללקוחות מרחוק, בעיקר באמצעות הדיגיטל והטלפון" ובמגזר הפיננסי בענף הביטוח ובבתי ההשקעות, "רוב עובדיהם נשארו בעבודה כשמיעוט הוצא לחל"ת, מורגשת מגמה שכנראה תישאר גם ב"יום שאחרי", של עבודה מרחוק. דבר זה מבשר על ממשק דיגיטלי חזק בהרבה אחרי ימי הקורונה מכפי שהיה לפני ימי הקורונה - הן בין הלקוחות לגופים עצמם והן בין הגופים עצמם לעובדיהם" (גלובס 21/4/20).
דווקא בתחום הצווארון הלבן פירמות עורכי-דין וראיית חשבון בחרו להוציא עובדים רבים לחל"ת וכרגע מתקשים להחזיר אותם לעבודה קבועה מהבית.
נסיעות עבודה? למה להחזיק נדל"ן
מעבר לכך, סגירת נתיבי האוויר והסגר על מדינות רבות חיסלו לחלוטין את עולם "הנסיעות העסקיות" ועולמות אלו גילו את שיחות הוועידה האינטרנטיות שהפכו חלופה מקובלת, סבירה, זולה ובפועל יעילה הרבה יותר מבחינת ניצול הזמן והתוצרים שהן מניבות.
מנכ"ל טוויטר הסביר כי אינו רואה בהווה צורך לנסוע לפגישות עבודה עסקיות, ואם כי אינו פוסל זאת בעתיד.
ביחד עם הרצון של מנהלי החברות לחסוך בעלויות, לאפשר להם גמישות עם כוח-אדם ולאפשר לעובדים שלהם סביבת עבודה נוחה יותר - גם הנסיעות והפגישות הפיזיות הפכו משהו שאפשר להסתדר בלעדיו.
ואכן וכמו בתאגידי הטכנולוגיה הבינלאומיים, גם בישראל מגזרים עסקיים שלמים בחרו להשאיר את העובדים שלהם בבית ולאפשר להם עבודה מרחוק. מגמה המשפיעה באופן ישיר על מגזר הנדל"ן המניב. מסביר יורם גביזון בדה-מרקר, "נראה כי משבר הקורונה שינה סדרי עבודה והתנהלות. התנועה הדלילה יחסית בכבישים והנוכחות המצומצמת במשרדים מלמדים כי ייתכן שהעבודה מהבית אינה אפיזודה חולפת. מצב זה אמור להדאיג את בעלי ומנהלי חברות הנדל"ן המניב" (דה-מרקר 4/6/20). חשוב להזכיר, כי בנוסף לשטחי המשרד המוחזקים כבר כיום קיימים בתכנון ובבניה עוד מאות אלפי ואף מליוני מטר-רבוע של שטחי משרד דומים. בהנחה שאכן מעסיקים רבים יעדיפו לאפשר לעובדים להשאר בבית ולעבוד מרחוק - המיתון במגזר זה אף יחמיר.
עתיד העבודה מרחוק, זוכה לתמיכה בכל החזיתות - הבריאותיות, העסקיות, הכלכליות והתרבותיות. אך האם השינוי הוא קבוע? כרגע נראה שכן, אך רק הזמן יגיד.